MENU
“Kaj pa je to? Zakaj šumi? Iz kje pa prihaja?”
To so vprašanja, ki jih zastavljajo vse najine stranke, ko z novorojenčkom stopijo v prostor za ustvarjanje nepozabnih spominov. Zato sva ravno ta zvok izpostavila v najinem prvem YouTube videu.
Pa začnimo pri novorojenčku. Novorojenček začetek svojega življenja preživi varno skrit pri mamici v trebuščku. Toplota in zvoki, ki ga obdajajo, mu predstavljajo edini svet, ki ga poznajo in počuti se varno… Konstantni zvoki, ki jim mi pravimo beli šum (white noise) ga obdajajo vsak trenutek dneva – podnevi ali ponoči. Krvni obtok, materino dihanje in prebava, zvoki od zunaj… Nikoli ni popolne tišine…
Sedaj pa si predstavljajte rojstvo – novorojenček pride v mrzel in bleščeč svet, ki mu ni domač. Še manj pa mu je domača tišina, ki je izrazita še posebej ponoči. Hja, ko bi vedeli koliko noči sva prehodila z Niko v naročju in šššš-kala do onemoglosti, da se je mala štručka pomirila in zaspala… Ampak takrat še nisva bila moderna in najin telefon ni bil pameten :) Narekovala nama je intuicija… Nagon, ki ve kaj novorojenčki potrebujejo, da se počutijo varne. Potem pa sva se z rojstvom Nejca modernizirala… Na nočni omarici sva imela fen in ko se je ponoči Nejc prebudil (in ko razlog seveda ni bila lakota) sva prižgala fen in v nekaj sekundah se je Nejc pomiril. Ja še vedno sva bila brez pametnih telefonov ;) Ampak to je bila najina rešitev in s fotografiranjem novorojenčkov, se je ta metoda belega šuma izkazala za zelo koristen pripomoček pri pomiritvi med samim fotografiranjem. Zato zvok prižgeva takoj, ko malo štručko prinesejo v našo hiško in ga ugasneva, ko zaključimo s fotografiranjem. Med samim fotografiranjem pa prilagajava zvok, glede na potrebe novorojenčka :) Le da sva tokrat končno pametna, no popravek, najina telefona sta pametna :D In za predvajanje belega šuma uporabljava mobilno aplikacijo Sound Sleeper. Kako se sliši in kako uporablja (pa še kje jo najdete) pa si lahko pogledate v videu…
Pa še nekaj zanimivosti… Zakaj ššššš-kanje? To je zvok, ki ga novorojenček konstantno posluša v maminem trebuščku… Hmmmmm… Kaj pa naj bi to bilo?
Ste se že kdaj vprašali zakaj slišimo morje, ko prislonimo školjko k ušesu? Brez skrbi, v školjki ni skrito morje… V školjki slišimo zvoke iz našega telesa, ki z odmevom pridejo nazaj do našega ušesa :D Točno tako kot da valovi morje, se sliši piš krvi, ko jo srce pošlje po telesu. Torej v školjki poslušamo pretok krvi v našem telesu! Fascinantno res!
ZAPRI